VOŽNJA S BOGOM

VOŽNJA S BOGOM

cross-4130396_960_720.jpeg

„Što je život?“ – postavite to pitanje nekom filozofu, nekom biologu i nekom mistiku i dobit ćete različite odgovore. I svatko od nas bi vjerojatno imao pridodati nešto svoga, autentičnoga, tim njihovim definicijama. Jedan od odgovora bi možda mogao biti – život je vožnja. Kao i vožnja, koja nije cilj, već je put prema nekom cilju, tako je i naš ovozemaljski život put prema vječnosti, prema Bogu. I kao što u svakoj vožnji ima trenutaka kad moramo odlučiti kojim ćemo putem nastaviti, gdje ćemo skrenuti, tako i u životu dođe vrijeme kad se od nas zahtijevaju važne odluke, odluke koje će odrediti smjer čitavom našem životu.

Jedna od najvažnijih odluka slijedi nakon završetka osnovne odnosno srednje škole – odabir životnog zanimanja. Borimo se tada s mnoštvom pitanja i susrećemo s mnogobrojnim savjetima. A glavna dvojba – upisati ono što te zanima ili ono nakon čega ćeš, kako kažu, imati posao?  Iako možda nije očito, svaka dvojba, pa tako i ova, iskušenje je našeg pouzdanja u Boga.

Sve odluke u životu jednog kršćanina zapravo su jedna odluka koju onda neprestano treba obnavljati. Ona nam uvijek predstavlja veliki izazov, a donio ju je i sam Isus. Tu svoju odluku potvrđujemo i u molitvi Oče naš – „budi volja Tvoja“. Volja Božja – to je kršćaninov odabir u dvojbi, izbor na svakom raskrižju životne staze. Ovo nažalost uključuje i borbu sa samim sobom. Jer,  ne slaže se uvijek naša volja s Božjom, ponekad bi mi drugim putem, suprotnim od onoga kojeg Bog želi. Ali kada se uspije poraziti sebe, i kada dođu na vidjelo rezultati toga „poraza“, tada shvatiš da si zapravo pobijedio. 

Ukoliko koristite facebook imate priliku pročitati mnoštvo beskorisnih (ako ne i štetnih), ali isto tako i korisnih priča, iskustava i citata. Jedan iz skupine korisnih, a ujedno i savjet svima onima koji se ovih dana nalaze u dilemi u kojem pravcu nastaviti svoje školovanje, glasi: „Ne gledaj što svijetu treba već čini ono od čega ti srce pjeva, jer ono što svijetu treba su ljudi sa srcem koje pjeva“. A srce će ti pjevati kada u svom životu, u toj svojoj vožnji, dopustiš Bogu da bude aktivni Suvozač. Bilo bi možda najbolje kad bi bio Vozač – ali On je nama dao slobodu, mi smo ti koji usmjeravamo volan svoga života. Pitanje je samo hoćemo li slušati svoga Suvozača, koji je uvijek tu, pokraj nas.

A Bog, taj naš Suvozač, neprestano nam progovara, signalizira što trebamo napraviti. I nikada ne usmjerava na nešto što je suprotno našim „zdravim“ željama i ispravnim interesima, ukratko – našim snovima. Ta sve je te želje, interese i snove On sam utkao u nas. Zato On najbolje zna kojim putem trebamo ići da bismo ih ostvarili, da bismo se ostvarili.Uostalom, i sam kaže: „Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom“ (Ps 32, 8).A na drugom pak mjestu Biblija nam kaže: „On će ispuniti želje tvoga srca“ (Ps 37, 4).Obećavajuća je ova posljednja rečenica, zar ne? Samo je potrebno ohrabriti se i krenuti…  Jesi li spreman na svoju vožnju s Bogom?


Piše: Zrinka Plenković