SVETI MARKO EVANĐELIST

Sveti Marko evanđelist

Sv. Marko (lat. Marcus – mlat, čekić) rođen je  u Isusovo vrijeme. Evanđelist, kršćanski svetac, autor Evanđelja po Marku, aleksandrijski biskup, utemeljitelj kršćanske zajednice u Sjevernoj Africi. Po svemu sv. Marko je bio židov, koji je slijedio Isusa i prihvatio kršćanstvo. Vjerojatno je on, mladić, koji je išao za ushićenim Isusom, zaogrnut plahtom, a kad su ga htjeli uhvatiti ostavlja plahtu i bježi gol. Na drugom mjestu u Svetom pismu opet stoji da sv. Petar, čudesno oslobođen okova dolazi u kuću majke Ivana Marka. Naime Marko je imao dva imena Ivan i Marko. Prema nekim izvorima, Isus je blagovao svoju Posljednju večeru u kući Markove majke Marije. Tome Marku tradicija je pripisala drugo kanonsko evanđelje.

Pisac Prve Petrove poslanice spominje ga kao Petrova suradnika u Rimu kojemu je služio kao tumač. Zajedno s Barnabom i sv. Pavlom putuje od Jeruzalema  u Antiohiju na daljnja putovanja ga Pavao nije vodio (o tome izvješćuju Djela apostolska). Za vrijeme prvog Pavlovog zatočeništva u Rimu oko 60. godine Marko susreće Pavla i tada se pomiruju. Predaja kaže da oko 65. godine odlazi u Aleksandriju da propovijeda evanđelje, tamo osniva Crkvu. Kao biskupa Aleksandrije napadaju ga na oltaru , vežu ga oko vrata i tako vuku dok nije umro. To je bilo 25. travnja 68. godine. Nevrijeme je spriječilo neprijatelje da ga spale, njegov tijelo kršćani zakapaju.

Evanđelje je napisao pod utjecajem sv. Petra tj. njegove kateheze stavio na papirus za potrebe vjernika i rimske općine. Markovo evanđelje je najstarije od svih evanđelja, napisano vrlo jednostavno gdje više od drugih ističe Isusovo čovječanstvo i mesijsku tajnu što se po svemu očituje u smrti i uskrsnuću Isusovu.Na slikama je prikazan s lavljim krilima jer on naglašava snagu uskrsnuća. Ostaci sv. Marka u 9 st. iz Aleksandrije su preneseni u Veneciju gdje je sagrađena katedrala sv. Marka. Prema legendi jedan je zidar prilikom gradnje pao sa skele, ali je ostao nepovrijeđen. Zaštitnik je: zidara, građevinskih radnika, odvjetnika, pisara i Egipta. Njemu se utječe protiv nevremena,munje i tuče. Blagdan u Rimokatoličkoj Crkvi je 25. travnja.

 

tekst: fra Marko Cvitković