Kada je pravo vrijeme da dijete počne samostalno moliti?

Kada je pravo vrijeme da dijete počne samostalno moliti?

Što je molitva i koja je njezina važnost za vjernički život? Kako obiteljskom molitvom učvrstiti i produbiti odnose među supružnicima, ali i među djecom? Molitva s djecom ključan je korak u prenošenju vjeru, no u kojim su godinama djeca sposobna moliti sama?

FOTO: UNSPLASH

Djeca stvaraju odnose s osobama koje vole čak i prije samoga rođenja, a u odnos s Bogom ulaze u samom trenutku začeća. Kada bismo molitvu sveli na pitanje znanja, onda bismo mogli reći da je pravo vrijeme za samostalnu molitvu djeteta trenutak kada dijete naučiti govoriti ili kada započne s upoznavanjem vjere, prenosi portal Aleteia.

Molitva je ulazak u odnos s Bogom, a to podrazumijeva govorenje, ali i slušanje. Moliti je zapravo jednostavno… ona je poput razgovora s prijateljem i to s Prijateljem koji je uvijek tu za tebe, koji te sluša s punom pozornošću i beskonačnom ljubavlju. Istovremeno, molitva je i zahtjevna jer nam ne omogućava da Boga vidimo očima ili čujemo ušima. Ipak, On je prisutan. U svakoj molitvi mi djelujemo – kroz našu tišinu, riječi, geste, rastresenost i zanos – i Bog djeluje. Upravo je to ono što je najbitnije – Božje djelovanje.

Kako moliti sa svojim djetetom od rođenja?

Zasigurno nećete čekati da vaše dijete naučiti govoriti kako biste mu rekli da ga volite. Isto tako neće niti Bog! Stoga možete moliti s djetetom od samoga rođenja. Kada molite sa svojim djetetom ili u njegovoj prisutnosti, Bog uistinu djeluje: On svraća svoj pogled na vaše dijete, ljubi ga i komunicira sebe njemu.

Problem je u tome što smo mi često skloni zamišljati molitvu kao nešto apstraktno ili kao svojevrsnu jednosmjernu ulicu u kojoj je jedino važno ono što mi činimo. Mnogi se roditelji pitaju: “S obzirom na to da dijete ne može vidjeti Boga, kako onda ono može postati svjesno njegove prisutnosti?”. Odgovor je jednostavan: gledajući i slušajući vas kako molite, djeca postaju svjedoci vaše molitve i otkrivaju kako je potpuno prirodno da je Netko prisutan – onaj kome se molite i koji sluša u tišini.

Naše riječi i geste su važne: one nam pomažu da budemo u Božjoj prisutnosti!

To je donekle slično kao i kada razgovarate na mobitel ispred njih: čak i prije nego što se nauče koristiti mobitelom, oni razumiju da se netko nalazi s druge strane linije i da ne govorite u prazno. To je djetetov prvi susret s molitvom i on se događa puno prije nego što dijete nauči govoriti ili prekrižiti se