BOG JE LJUBAV

Bog je ljubav

Najljepši opis Boga dao nam je sv. Ivan, apostol. On veli: Bog je Ljubav. Ovaj je apostol na poseban način volio Isusa i ljude oko sebe. Stoga je i bio voljen od drugih, a posebno je Isus volio Ivana.

Na Isusovoj Posljednjoj večeri, sjedio je za stolom odmah pored Isusa. Evanđelje nam govori da je Ivan na Posljednjoj večeri naslonio svoju glavu na Isusove grudi. Njegovo je uho slušalo otkucaje Presvetoga Srca Isusova. Onoga srca koje nas ljubi, sve do smrti.

Ivan je najbolje zapamtio i svojim životom pokazao, Isusove riječi – Ovo je zapovijed moja: Ljubite jedan drugoga, kao što sam ja ljubio vas! Ovaj je apostol čitav život bio propovjednik Božje ljubavi.

Govori nam sv. Ivan: Bog je tako ljubio svijet, da nam je dao svoga jedinorođenoga Sina, da ne propadne nijedan koji u njega vjeruje, nego da ima život vječni.

Kada apostol Ivan više nije mogao hodati, učenici su ga nosili u crkvu. Također, zbog starosti nije mogao dugo govoriti, ali jedno je često ponavljao kršćanima: Djeco, ljubite se međusobno!

Slušateljima je već bilo pomalo dosadilo njegovo jedno te isto, pa ga zamole da im kaže nešto novo, nešto iz svoga druženja s Isusom, i nešto iz svoga dugog životnog iskustva.

Međutim, Ivan im odgovori: Samo je to dovoljno; tko ovo ispuni, sve je ispunio. To je riječ Gospodinova (poziv na međusobnu ljubav).

Ovaj Isusov učenik piše: Ako netko tvrdi: Ljubim Boga a mrzim svoga brata, lažac je, jer tko ne ljubi svoga brata koga vidi, ne može ljubiti Boga kojega ne vidi.

Provjera naše ljubavi prema Bogu, vidi se u našoj ljubavi prema bratu čovjeku. Zato je najsigurniji put do vječnoga spasenja, put ljubavi prema našim bližnjima. Isus umire za čovjeka kojega silno voli. Pođimo i mi kršćani u ovom korizmenom vremenu putom ljubavi.

Fra Ignacije Alerić