PETAK 18:00 Izravno iz Vatikana Papa Franjo – klanjanje i oprost

PETAK 18:00 Izravno iz Vatikana Papa Franjo- klanjanje i oprost

Hrvatski katolički radio u petak 27. ožujka u 18:00 sati preuzima izravan prijenos Laudato TV-a iz Vatikana. U tom vremenu Sveti Otac će na prostoru ispred Bazilike sv. Petra predvoditi molitvu, čitanje Riječi Božje, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, te udijeliti blagoslov Urbi et orbi s kojim će biti povezana mogućnost primanja potpunog oprosta. ” Svi oni koji će tu molitvu pratiti uživo preko medija društvenih priopćavanja (televizija, radio, internet) mogu dobiti potpuni oprost koji se može namijeniti za sebe ili za jednog pokojnika. Potpuni oprost nije zamjena za sakrament ispovijedi. Potpuni oprost je duhovno oslobođenje od posljedica grijeha koje je netko učinio. Potpuni oprost je dakle blago iz duhovne riznice koje Crkva ima, dijeli i primjenjuje kao duhovnu pomoć vjernicima”, napisao je u pozivu na molitvu kardinal Josip Bozanić. “Uvjet za dobivanje ovog potpunog oprosta je praćenje uživo molitve s Trga svetog Petra u Rimu, odreknuće i kajanje zbog počinjenih grijeha te odluka o pristupanju sakramentu ispovijedi i primanju pričesti čim to prilike budu dopustile.”

 

Apostolska pokorničarna 19. ožujka donijela je odredbu o potpunom oprostu svima zaraženima od koronavirusa, osobama u samoizolaciji, zdravstvenim djelatnicima i članovima obitelji oboljelih koji se za njih brinu. U uredbi stoji da je ova povlastica odgovor na pastoralnu, duhovnu i sakramentalnu zabrinutost za oboljele od pandemije koronavirusa, što je stvorilo “nove neizvjesnosti i nadasve raširenu fizičku i moralnu patnju.”

Potpuni oprost mogu dobiti svi spomenuti uz ove uvjete:

  • ako duhovno putem medija sudjeluju u pobožnostima poput Mise, Križnog puta, Krunice ili drugim pobožnostima,
  • ili ako izmole Vjerovanje i Oče naš i pobožno zazovu Blaženu Djevicu Mariju,
  • i da prikažu svoje patnje u duhu vjere u Boga i ljubavi prema braći i sestrama,
  • sa željom ispuniti uobičajene uvjete (ispovijed, pričest i molitva na nakane Svetog Oca) čim to bude bilo moguće.

Vezano uz molitvu u petak u 18 sati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je pojasnio: “Papa Franjo će na Trgu svetog Petra u Rimu predvoditi molitvu s Euharistijskim klanjanjem na kraju kojega će podijeliti blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom Urbi et Orbi (Gradu i Svijetu). Svi oni koji će tu molitvu pratiti uživo preko medija društvenih priopćavanja (televizija, radio, internet) mogu dobiti potpuni oprost koji se može namijeniti za sebe ili za jednog pokojnika. Potpuni oprost nije zamjena za sakrament ispovijedi. Potpuni oprost je duhovno oslobođenje od posljedica grijeha koje je netko učinio. Potpuni oprost je dakle blago iz duhovne riznice koje Crkva ima, dijeli i primjenjuje kao duhovnu pomoć vjernicima. Uvjet za dobivanje ovog potpunog oprosta je praćenje uživo molitve s Trga svetog Petra u Rimu, odreknuće i kajanje zbog počinjenih grijeha te odluka o pristupanju sakramentu ispovijedi i primanju pričesti čim to prilike budu dopustile. Sve vas od srca pozivam da sudjelujete u ovom molitvenom trenutku sa Svetim Ocem i cijelom Crkvom kako bismo se i u ovim izazovnim vremenima preporučili Bogu bogatom milosrđem u pripremi slavlja Vazma i pobjede Uskrslog Krista.”

Izvor: www.hkr.hkm.hr