MARIN MILETIĆ: DALIJA OREŠKOVIĆ NAKON NAPADA NA DAMIRA STOJIĆA

Marin Miletić Daliji Orešković nakon napada na don Damira: Užasavam se onih koji bi svećenicima zabranili govoriti

Užasavam se vas političara koji biste htjeli zabraniti katoličkim svećenicima da nama vjernicima savjetuju i bistre katolički nauk. Naime, oni vam i za to služe. To je ostavština Krista – Crkva.

befunky-collage5-1024x604.jpeg

Kada se nalazite na prvoj crti metafizičke borbe protiv zla onda vam se često događa da dobijete po – glavi. Da se razumijemo, ta borba ne ovisi samo o isturenim Isusovim junacima, nego baš suprotno, uvjeren sam da svi mi koji smo, na jedan način, poput nekih ledolomaca ovisimo upravo o logistici. Znamo iz Domovinskog rata: najhrabriji i najspretniji vojnik je osuđen na neuspjeh ako nema iza leđa jaku logistiku: hranu prvo, a onda i sve druge materijalne čimbenike zbog kojih vojnik može obraniti svoju zemlju. Nama vjernicima je ta logistika ontološke prirode. Izvor iz kojega mi crpimo svoju snagu je Isus Krist, sakramentalni život, Biblija i molitva. Po toj molitvi i predanom životu događa se pobjeda svih Davida ovog svijeta nad moćnim Golijatima.

Jedan od isturenijih je definitivno don Damir Stojić. Svatko od nas je različit, pa tako i mi unutar Crkve, te ja, na primjer, imam dosta drugačiji pristup, ponekad i razmišljanje od don Damirova. No postoje neki trenuci u životu kada morate stati uz istinu. Jer, ako ne stanete tada uz istinu, postajete – izdajice istine. Teške su ovo misli, ali kršćanstvo nije vjera mlakih nego snažnih.

Don Stojić i Harry Potter

Ajmo se fokusirati. Don Damir je odgovarao na pitanje katolika što on misli kao svećenik o knjigama o Harryju Potteru. Stojić je citirao uglednu njemačku sociologinju i publicistkinju Gabriele Kuby koja secira poruku koja se pak šalje kroz navedeni lik. Sociologinja tako navodi puno primjera koji, po njezinom mišljenju, nisu preporučeni i dobri za nas kršćane, a provlače se kroz navedena djela. Stojić je ovdje bio i umjereniji nego inače, po mojoj prosudbi, pa je napisao: “svakako da u knjigama o Harryju Potteru ima pozitivnijih likova, događaja i drugih elemenata koji mogu biti korisni za izgradnju, ali u cjelini prevladava simpatiziranje okultnoga, negacija vjere i relativiziranje morala… ipak, kršćanin koji živi svoju vjeru pod zaštitom je Božjom i nema se čega bojati”, napisao je don Stojić i izazvao salvu uvreda, napada i difamiranja.

Papa Benedikt XVI. negativno o Harryju Potteru

Stojiću su opet lijepili etikete katoličkog talibana, fundamentalista, nazadnjaka. U pravilu to čini ekipa koja je tolerantna samo prema svojim istomišljenicima dok bi se pritom, kako se nekada nažalost čini, s nama različitima obračunala i na drugačiji način od usmene agresije. Kada bi to mogla i kada bi im se za to pružila prilika. Kardinal Ratzinger, naš veliki papa emeritus Benedikt XVI., poslao je tako riječi potpore gore navedenoj sociologinji pa je napisao: “Dobro je da prosvjetljujete ljude o Harryju Potteru, budući da su to suptilna zavođenja, koja djeluju neprimijećeno i tako duboko izokreću kršćanstvo u duši prije nego pravilno odraste.” Znače li komentari naših “vrsnih pera” da je onda, po njihovoj analogiji i papa Benedikt nazadan, taliban, fundamentalist? Zar se ta ekipica stvarno usudi prilijepiti te strašne etikete i jednom od najvećih umova posljednjih 200 godina (barem) koje Katolička Crkva ima u papi Benediktu? Evo, ne znam.

Napad Dalije Orešković

Među mnogima koji su počeli cipelariti don Damira vam je i Dalija Orešković. To vam je jedna gospođa s juga Hrvatske koju lijevi mediji pokušavaju pretvoriti u svoju novu zvijezdu budući da su im sve ostale zvijezde na tom političkom polju nekako prestale sjajiti. Dalija Orešković hrvatskom društvu ne nudi ništa novo – s pozicije ljevice. Đonom, ad hominem udara po katoličkom svećeniku Stojiću, a prije par dana je udarala po našem kardinalu Bozaniću. Žalosno je na što je spala naša ljevica. Duboko zarobljena u ideologiji prošlosti koja je nas kršćane baš – mrzila. Ulovljeni u labirintu aveti komunizma oni se jednostavno ne žele maknuti od te teške povijesti. Veliki dio naše ljevice je u metalnom sklopu 1948. Šteta, šteta, jer je društvu baš potrebna zdrava, normalna, uravnotežena i razborita ljevica.

Tako je Dalija na svom Twitteru napisala: “Užasavam se svijeta u kojem don Stojići nameću kako živjeti.” Dalija kao da namjerno nije pročitala cijeli Stojićev tekst, Dalija prešućuje da je don Stojić odgovarao vjerniku na konkretno pitanje i to vrlo korektno, ne s imperativom, već – preporukom. Gospođo Dalija, ja se užasavam vas političara koji biste nama htjeli nametnuti s kime mi možemo piti kavu, s kime ne možemo. Užasavam se vas političara koji biste htjeli zabraniti katoličkim svećenicima da nama vjernicima savjetuju i bistre katolički nauk. Naime, oni vam i za to služe. To je ostavština Krista – Crkva. A sada se ja želim poigrati budućnosti. Molim vas, pišite što više i govorite što više. Tako da kršćani ovog društva dobro znaju kome (ne)će na izborima pokloniti povjerenje. Kako ne vidite, napadajući Crkvu i naše legitimno pravo na ispovijedanje kršćanskih istina, dovodite se u poziciju da unatoč trudu pojedinaca i raznim redateljima ipak, u političkom smislu, postanete zvijezda kratkog trajanja. Pojavi se. Zabljesne. Ubrzo nestane bez ikakva vidljiva traga.

Sveti Pavao apostol u svojoj Drugoj poslanici Timoteju govori: „Doći će vrijeme kada ljudi neće podnositi zdrava nauka nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima. Od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati.” (2 Tim 4, 3-4) Osobno mi se nekako čini da upravo živimo navedeno vrijeme. Sva sreća pa imamo našu Crkvu koju u vikanju s krovova istine evanđelja neće utišati nikakve zvijezde. Padalice.


Marin Miletić | Bitno.net